Orthomoleculaire therapie
Orthomoleculaire voeding en therapie is al heel oud, Prof. Dr.Linus Pauling, tweemaal Nobelprijswinnaar, introduceerde als eerste wetenschapper de term “Orthomoleculaire Geneeskunde" in 1963 en in 1968 in het tijdschrift “Science”. De term bevat twee delen: ‘orthos’ komt uit het Grieks en betekent ‘juist, recht, gezond’ en ‘moleculair’ staat voor molecule. Letterlijk vertaald: de juiste moleculen in het lichaam brengen.
Linus Pauling gaf de volgende definitie: “Orthomoleculaire therapie heeft als doel het behouden van een goede gezondheid en het behandelen van ziektes door het veranderen van de concentraties van substanties die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn”.
In de orthomoleculaire therapie wordt de voeding aangepast en daar waar nodig wordt er gewerkt met voedingssupplementen.
Hippocrates zei reeds 2000 jaar geleden: “Laat uw voeding uw medicijn zijn”.
Een reguliere behandeling kan daarom, in bijna alle gevallen, worden aangevuld met een orthomoleculaire behandeling. Daarom wordt deze therapie ook vaak complementair genoemd.
Het symptoom is meestal niet het probleem.
We doen niet aan symptoombehandeling (soms even als quick win) maar we gaan zoeken naar de oorzaak van de klachten, wanneer is het begonnen. We betrekken er ook de evolutie van de mens erbij, waarom ziektes ontstaan. Slechts 0,1% van de ziektes hebben een erfelijke oorzaak; ziektes ontstaan vooral door epigenetische factoren, zoals een belastende leefstijl.
“It’s all about energie”.
Een actief immuunsysteem, chronische stress en laaggradige ontstekingen verstoren de energieverdeling. Het belang van voldoende beweging, gezonde voeding en een gezonde darm en de impact die dit heeft op ons lichaam wanneer al deze factoren verstoord geraken.
Waarom heeft iemand last van migraine, fibromyalgie, MS, insulineresistentie, ... wat schuilt erachter? Welke stressfactoren hebben de energieverdelig verstoord? Waarom gaat het immuunsysteem niet uit? Welke strategie kiest het immuunsysteem om aan energie te geraken, welke organen lijden hieronder? Welke therapie kan er toegepast worden, welke 'quick win', een vlugge aanpak om vervolgens het echte probleem op te lossen?
Via ‘deeplearning’, inzicht in het hoe en waarom, probeer ik jou uit te leggen waardoor je klachten zijn ontstaan en tracht je op die manier weer controle te geven over de toestand van je lichaam.
De aandoeningen van de moderne westerse mens hebben vrijwel niets meer te maken met honger, dorst en infectie. Vandaag de dag gaat het vooral om eten: verkeerd, te veel, te vaak en te laat. Wat we ook niet lijken af te kunnen leren is 'zitten', dat niet voor niets het nieuwe roken wordt genoemd.